Een populair bier om vooral ‘s zomers te drinken is witbier, ook wel tarwebier genoemd. Het is fris van smaak, bevat tussen de 5 en 6 procent alcohol en heeft veel smaak. Soms wordt een schijfje citroen toegevoegd om het nog iets frisser te maken, al moet de echte bierkenner daar niets van hebben. De basis van witbier is tarwemout, vaak worden kruiden toegevoegd, zoals koriander of sinaasappelschil. Witbier heeft een Belgische oorsprong en wordt gemaakt met het typische witbiergist dat een friszure geur en smaak geeft. Witbier wordt nogal eens verward met Weizen, een Duits type bier.
Weizen, typisch Duits
Weizen is ook een tarwebier, maar bevat veel meer tarwemout. Witbier bevat maximaal 50 procent tarwemout, bij Weizen begint het pas bij 50 procent. Daarbij is het volgens het Reinheidsgebot, de Duitse brouwregels, verboden om kruiden of andere ingrediënten toe te voegen. De smaak is zoet en romig en nauwelijks bitter. Het zoete aroma van de Weizen komt niet door toevoegingen aan het bier, maar door de speciale soort gist. De naam Weizen heeft niets met “wit” te maken, het betekent “tarwe”. Weizen hoeft ook niet licht van kleur te zijn, er bestaat zelfs donkere Weizen die met gebrande mout wordt gemaakt.
Bekende witbieren
Witbier is nog niet zo lang populair in Nederland. Het is meegelift op de stijgende populariteit van de speciaalbieren uit vooral België. In België is witbier al veel langer bekend en populair. De naam die iedereen in België koppelt aan witbier is Hoegaarden bier. In de jaren zestig van de vorig eeuw is brouwerij De Kluis in Hoegaarden weer witbier gaan brouwen, nadat het een tiental jaren eerder van de markt was verdwenen. Sindsdien is het witbier alleen maar populairder geworden en heeft elke zichzelf respecterende brouwerij wel een witbier in het assortiment. De laatste jaren heeft het wel stevige concurrentie gekregen van de vele soorten IPA’s en fruitbieren.
Korenwolf, een bijzonder witbier
Eén van de eerste brouwerijen die buiten België een klassiek witbier ging brouwen was de Gulpener Brouwerij. Ze noemden hun witbier Korenwolf, naar de wilde hamster die in Limburg leeft, maar aan het begin van deze eeuw bijna was uitgestorven. De vier granen die de korenwolf eet; tarwe, gerst, spelt en rogge zijn ingrediënten van het bier. Na een uitgebreid fokprogramma, aangepast beheer van akkers en allerlei andere maatregelen is het aantal korenwolven in Zuid-Limburg weer toegenomen. Ze hebben erg te lijden onder het verdwijnen van hun leefgebied: de tarwe akkers. Helaas zou het wel eens kunnen dat de Korenwolf van Gulpener langer in Nederland voor gaat komen dan de echte korenwolf.